scherpe prijzengoedkope restanten
snelle leveringeigen bezorgservice in Nederland
gratis kunstgras stalengratis kunstgras stalen
Neem contact met ons op info@kunstgrasveluwe.nl 0341-759252

Showroom Kunstgras De Veluwe

Meer dan 20.000m2 in de showroomopeningstijden

Kunstgras voor kippen

Is kunstgras gevaarlijk voor kippen?

Er bestaat onder kippenhouders nogal wat angst dat op een of andere manier kunstgras gevaarlijk voor kippen zou zijn. Als je echter voor de juiste soorten kunstgras kiest, is er nauwelijks tot geen risico. Er zijn steeds meer commerciële bedrijven die kunstgras toepassen om kippen op te houden. Dit biedt namelijk de voordelen. We bekijken wat er nog over is van de nadelen en vooral wat de voordelen zijn van kunstgras als bodembedekking kippenren.

Natuurlijk gras als bodembedekking kippenren

Een vaak gehoorde klacht van kippenhouders was dat een kippenren met natuurgras na maanden veranderde in een grote modderpoel. Soms moest er zelfs meerdere keren per jaar een nieuwe grasmat gelegd worden. Na korte tijd was die grasmat weer omgeploegd tot modder. Uiteindelijk was deze situatie onhoudbaar totdat de kunstgras bodembedekking kippenren op de markt kwam.
Kunstgras leggen in je kippenren kost in verhouding tot het leggen van natuurgras iets meer. Echter, bij natuurgras komen deze kosten vaker terug omdat het probleem niet opgelost is. De kippen zorgen ervoor dat het natuurgras steeds wordt omgeploegd totdat het na enkele maanden weer veranderd is in een modderpoel. Dit kan toch ook niet gezond zijn voor de kippen? Kunstgras in het buitenverblijf is hiervoor een goede oplossing.

Een modderpoel of een mooi kunstgras kippenverblijf?

Ondanks deze modderpoelen in het hok zien veel kippenhouders kunstgras nog niet zitten. Ze zijn bang dat hun kippen stukjes kunstgrastapijt afbijten en inslikken. Deze angst is begrijpelijk maar grotendeels ongegrond. De kans dat kippen stukjes kunstgazon van goede kwaliteit kunnen afbijten is nagenoeg uitgesloten. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras sterk verbeterd.
Er bestaat kunstgras dat het etiket milieuvriendelijk verdient omdat het volledig lood- en cadmiumvrij is en daarnaast ook diervriendelijk is! Het is deze topkwaliteit kunstgras die je écht nodig hebt in het kippenhok. De kosten verdienen zich zeker terug als je kijkt hoeveel grasmatten en water je uitspaart.

Voordelen van speciaal kunstgras voor kippen

Kunstgras zit stevig ingevlochten in een kunstgrasmat. De soorten van topkwaliteit zitten zeer stevig vastgelijmd en laten nooit los. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor scharrelende kippen. Als je als kippenhouder een laagje houtkrullen uitgooit en regelmatig graan strooit, zullen de kippen de komende 15 jaar graag rondscharrelen op het kunstgras.

Kippen kunnen nu voortaan vrijwel het hele jaar buiten en dat is altijd beter dan maandenlang binnen te zitten in het kippenhok totdat de winter voorbij is. De kippen zullen hier ook fysiek sterker van worden. Nu is het altijd een kwetsbaar moment als kippen na een winter voor het eerst weer naar buiten mogen, waarbij kippen vatbaar zijn voor ziektes. Door de kippen op kunstgras te houden kunnen ze eigenlijk ook de hele winter naar buiten. Bij de minste zonnestraal voelt het kunstgras al lekker warm aan. Helaas mist kunstgras het verkoelende effect van natuurgras. Kunstgras wordt een beetje warm in de felle zomerzon, maar het droogt erg snel weer op na een regenbui. kunstgras voor kippen

Het kan voorkomen dat kunstgras beschadigd raakt. Het is een zeer sterk product, dus dit zal niet snel gebeuren. Wanneer er een stukje beschadigd is kun je dit snel vervangen. Bewaar daarom altijd wat restanten van je kunstgras bij de installatie.

Kunstgras is zelfs beter voor het milieu dan natuurgras:

• Nooit meer sproeien dus geen waterverspilling
• Niet elke keer nieuw gras inzaaien of grasmatten kopen.
• Nooit meer maaien dus geen benzine of elektriciteit nodig en geen schadelijke uitstoot
• Kunstgras hoeft niet bemest te worden met eventuele chemicaliën
• Ook dit kan geen verkleuring achterlaten maar dient wel nagespoeld te worden met water zodat het door de kunstgrasmat en ondergrond weg loopt
• Veel hygiënischer omdat je het goed kunt schoonmaken met een speciale stofzuiger en naspoelen met water zonder chemicaliën. Nadien droogt het ook sneller

Het aanleggen van kunstgras in je kippenren en de oorzaak van de kosten voor het leggen van kunstgras:

• Het bestaande gazon dient verwijderd te worden.
• Er dient een speciale drainage-ondergrond aangebracht te worden door een specialist
• De aanschaf van het kunstgras zelf en extra montage materialen.
• De aanleg: onderdoek aanbrengen, kunstgras op maat snijden, lijmen en inzanden.

Voor het buitenverblijf van de kippenren ook letten op:

• Zeer goede kwaliteit kunstgras (beschermd tegen bijtgrage de kippen). Houd rekening met een prijs rond de 40 a 50 euro m². Deze kunstgrasmat gaat wel 15 jaar mee!
• Goed bestand tegen verkleuring door uitwerpselen of zonlicht (UV-bestendig kunstgras)
• Milieuvriendelijk en zonder chemische stoffen (cadmium en lood)
• Goed doorlatende ondergrond i.v.m. regelmatig schoonmaken en spoelen van de grasmat.
• Snel en goed te reinigen.
• De bewerking van de ondergrond is een zeer belangrijke fase die best door experts gedaan kan worden, omdat drainage van overtollig water zo belangrijk is.

Maak een rondeel

De rondeel-stal is een innovatieve ronde stal met stofbaden en een nagebootste bosrand met boomstronken, compleet met een dik pak natuurlijke bodembedekking kippenren waar kippen kunnen zonnebaden en waar de ze zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De kippen kunnen écht scharrelen en komen nieuwsgierig kijken naar hun bezoekers. Het buitenverblijf kun je voorzien van kunstgras wat mogelijkheid tot scharrelen in elk jaargetijde geeft. Strooi dagelijks wat graan in het kippenrennen dagverblijf. De kippen vinden dit erg leuk. Als je daar nog wat houtsnippers en zaagsel aan toevoegt is het compleet. Deze aanpak zorgt voor natuurvriendelijke en kipvriendelijke eitjes.
Een rondeel zorgt voor een maatschappelijke verantwoorde manier van pluimveehouden en het produceren onder de hoogste diervriendelijkheidsnormen en milieunormen. En met een kunstgras uitloop ben je dus ook nog eens goed bezig als kippenhouder.

Wil je meer informatie of ons kunstgras voor kippen direct kopen? Neem dan direct contact met ons op via telefoon, mail of chat of kom snel langs in onze kunstgras outlet te Nunspeet. Onze medewerkers helpen ook u graag.