Kunstgras onderhoud hoe?
Lees meer over onderhoud in de winter op Kunstgraskopenonline >
Of over algemeen onderhoud >
Stap 1
Schoonhouden kunstgras onderhoud
Om gegarandeerd te zijn van een gezond kunstgras veld is het heel belangrijk om het kunstgras schoon te houden.
Gelukkig is kunstgras grotendeels zelfreinigend. De regenval die wij in Noordwest Europa ervaren, doet over het algemeen al het halve werk qua schoonmaken van uw kunstgras veld. Dit is uiteraard ook de goedkoopste en makkelijkste methode.
Tijdens de zomer, wanneer het minder regent en het gras zwaarder belast wordt, is het beter om het gras regelmatig te besproeien met water. Dit kunt u bijvoorbeeld met de tuinslang doen.
De frequentie waarmee kunstgras onderhoud moet gebeuren hangt af van de mate van belasting, maar bij gemiddelde belasting is één keer per week besproeien genoeg. Het besproeien van het kunstgras verwijderd stof, smerigheid en luchtverontreiniging. Tevens helpt het om een ongelijke verdeling van het instrooizand te voorkomen.
Wanneer het kunstgras vuil geworden is, raden wij u aan het kunstgras te reinigen met een oplossing van 5% schoonmaakmiddel met heet water te gebruiken. U kunt dit aanbrengen met een pons om het vuil geworden stuk kunstgras te reinigen. Vervolgens kunt u het schoonspoelen met de tuinslang.
Inmiddels zijn er ook verschillende kunstgras reinigers te verkrijgen. Deze zijn niet noodzakelijk voor het onderhoud van uw kunstgras maar wel volledig veilig om te gebruiken.
Stap 2
Het verwijderen van bladeren en puin
Na verloop van tijd, en speciaal tijdens de herfst, zal er veel puin zoals bladeren en takken op uw kunstgras belanden. Dit kan geen schade aanrichten aan uw kunstgras, maar het kan wel de groei van onkruid stimuleren. Het is daarom van belang om puin en bladeren regelmatig te verwijderen.
Wij raden u aan om dit te doen met een stijve bezem, bladblazer of een plastic tuinhark. Uiteraard is een bladblazer de makkelijkste optie, maar niet noodzakelijk. Met een goede stijve bezem kan je dit ook net zo goed verwijderen.
Gebruik nooit een metalen tuinhark om puin en bladeren te verwijderen. Dit kan de vezels van het kunstgras namelijk ernstig beschadigen.
De frequentie waarmee dit moet gebeuren hangt af van de omgeving waar u woont en het seizoen.
Stap 3
Borstel de kunstgras vezels regelmatig
Wij raden u ook aan om uw kunstgras regelmatig op te borstelen om te voorkomen dat de vezels plat gaan liggen.
Na verloop van tijd zult u merken dat de vezels niet meer zo overeind staan als in het begin. Dit is volkomen normaal en is een logisch gevolg na het gebruik van kunstgras.
Om het gras op te borstelen, raden wij u aan om een stijve bezem met een synthetische borstel te gebruiken. Gebruik onder geen enkele omstandigheden een bezem met een metalen borstel of een draad borstel. Dit kan namelijk de vezel van het kunstgras beschadigen.
Het gras moet geborsteld worden op een manier die we ‘kruis-borstelen’ noemen. Dit houdt in dat u het gras tegen de vezel in borstelt. U zult zien dat het kunstgras een lichte vleugvorming heeft. De vezels staan een beetje dezelfde richting in.
(Tip: Wanneer u nieuw kunstgras aanlegt, is het belangrijk dat de vleug richting staat naar de richting waarvandaan u naar het kunstgras kijkt. Zo ziet het gras er namelijk het mooist uit.)
Door het opborstelen van het kunstgras komt de vezel weer mooi overeind te staan. U zult ook merken dat als er zware spullen zoals tuinmeubels of zwembaden op het gras hebben gestaan, dan het kunstgras dan plat is. Kunstgras van goede kwaliteit zal hierdoor niet beschadigen en u kunt de vezels weer goed krijgen door de ‘kruis-borstel’ methode te gebruiken. Daarnaast zou u extra zand kunnen instrooien.
Als het kunstgras erg oud is of als u kunstgras in uw tuin heeft liggen dat niet goed onderhouden is, kunt u ook overwegen om het gras professioneel te laten reinigen. Een professional heeft de mogelijkheid om het kunstgras te stimuleren met een elektrische borstel waarmee de vezels weer overeind komen. Ook kan een professional nieuw zand instrooien en kleine beschadigingen repareren.
Stap 4
Voorkom de groei van onkruid
Wanneer uw kunstgras correct is aangelegd, zal er geen onkruid door uw kunstgras groeien. Het is echter mogelijk dat zaadjes van onkruid via de lucht toch in uw kunstgras terechtkomen waardoor er alsnog onkruid kan gaan groeien.
Gelukkig kan het onkruid niet door het kunstgras heen groeien en is het eenvoudig met de hand te verwijderen.
Ook kan het voorkomen dat er onkruid groeit aan de randen van het kunstgras veld. Dit kan voorkomen wanneer het anti worteldoek of onderdoek alleen onder het kunstgras ligt waardoor het onkruid aan de randen wel kan groeien.
Kunstgras kan echter ook vatbaar zijn voor mos groei. Als dat het geval is bij uw kunstgras dan raden wij aan om dit te verwijderen met een stijve bezem of een krachtige borstel.
Om mos groei te voorkomen, raden wij u aan om onkruidverdelger op water basis te gebruiken. Dit kunt u doen met een gieter en wij adviseren om dit 2 keer per jaar te doen als u last heeft van mos groei.
De kans op onkruid in uw kunstgras is heel klein, maar al het er wel op groeit dan kan je er vanuit gaan dat dit heel gemakkelijk te verhelpen is.
Zoals u kunt zien vergt het onderhoud voor kunstgras weinig inspanning, maar het is wel belangrijk dat dit minimale onderhoud gedaan wordt om een lange levensduur te garanderen.
Mocht u nog verdere vragen hebben omtrent het onderhoud kunstgras gazon, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.